Türkiye’nin ilk kadın pilotu kimdir?
Bu soruyu merak eden birileri varsa aranızda, doğru yerdesiniz. Bu yazıda ülkemizin yetiştirdiği ilk kadın pilot olan Sabiha Gökçen‘i anıyoruz.
Sabiha Gökçen kimdir?
En basit ve en meşhur tanımlamasıyla Gökçen, “dünyanın ilk kadın savaş pilotu” ülkemizin ise “ilk kadın pilotu“dur.
Gökçen Soyadı nereden geliyor?
Gökçen, 1913 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasının ölümünün ardından 1925 senesinde Bursa’yı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk tarafından evlat edinilen Sabiha’ya Gökçen soyadı 1934 yılı Soyadı Kanununun kabulünden sonra yine Atatürk tarafından verilmiştir.
Sabiha Gökçen Hakkında
İlk öğrenimini Çankaya İlkokulu’nda tamamlayan Gökçen sonrasında Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim hayatına devam etti. Yüksek Öğrenim için, 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi.
Yüksek planörcülük brövelerini Ankara’da aldı. Yüksek planörcülük eğitimini 7 öğrenci ile birlikte Kırım – Rusya’da tamamladı. Moskova’ya motorlu uçak okuluna gitmeyi planlıyordu. Ancak manevi kız kardeşi Zehra’nın ölüm haberini alınca bu düşünceden vazgeçerek Türkiye’ye döndü.
1938’de Balkan devletlerinin davetlisi olarak, uçağıyla Balkan turu yaptı. Türkiye’ye dönüşü sonrası Türk Hava Kurumu Türkkuşu’na “Başöğretmen” tayin edildi. Gökçen bu görevini 1955’e kadar sürdürdü.
1953 ve 1959’da davet üzerine ABD’ye giden Gökçen, Türk toplumu ve Türk kadınını tanıttı.
Sabiha Gökçen’in İlkleri ve Ödülleri
1996’da havacılık kariyerinin en büyük ödülüne sahip oldu. Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olarak katıldığı Maxwell Hava Üssü’nde ki törende “Dünya Tarihine adını yazdıran 20 Havacıdan biri” seçildi. Gökçen bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacı oldu.
Sabiha Gökçen’in Son Uçuşu
Son uçuşunu 1996’da 83 yaşında iken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yaptı.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı
Gökçen’in ismi 2001 yılında açılan İstanbul’un 2. Havalimanına verildi. İstanbul Anadolu yakasında Pendik ilçesi sınırlarına bağlı olan havalimanı yıllık 3 milyon dış hat yolcu, 500.000 iç hat yolcu ve 90 bin ton kargo kapasitelidir.
Kullanılan Kaynak: Sabiha Gökçen Havalimanı Web Sitesi
Yorumlar
0 yorumlar