Heyooo! Evet, evet, yanlış duymadın. 2024’e girerken dobarlanıyoruz!
Hadi, otur kendine bir kahve, çay, ya da istediğin içeceği al ve çok da kendimizi zorlamadan, uçmadan kaçmadan… Hayat kalitemizi artırmak için neler yapabiliriz bakalım:
1- Yemek Yap
Tabii ki her yetişkin kendini idare edecek kadar yemek yapabilir. Bazılarımız daha meraklı ve yetenekli, bazılarımız ise… Biraz daha deneysel diyebiliriz.
Evde kendiniz ve sevdikleriniz için yemek yapmaya odaklanmanız öncelikle kendi hayat kalitenizi artıracaktır. Ek olarak hem daha sosyal olmanızı sağlar hem de ekonomik olarak da sizi rahatlatır! (Dışarıdan yemek siparişi vermeye hayır!)
Zorlanmadan yemek yapmayı önceliklendirme tavsiyeleri:
- Pratik yemek tarifleri bakabilir, akşamüzerleri sadece10-15 dakika içerisinde lezzetli yemekler hazırlayabilirsin. Yemek, çok az zaman alarak da hazırlanabilir!
- Vaktin olduğu bir gün farklı öğünler ve atıştırmalıklar hazırlayabilir, sonradan ısıtmak adına buzluğa atabilirsin. Bir pazar gününü ayırman tüm hafta için yeterli olabilir!
- Salatanın en zor kısmı yıkamak. Tüm malzemeleri yıkayıp porsiyonluk olarak poşetlere ayırabilirsin. (Sebzelerin buzdolabında daha uzun ömürlü kalabilmesi için kağıt havluya sarıp poşet içine koymanızı tavsiye ederim!)
- Sevdiklerinizden destek istemeyi unutmayın! Yemek hazırlarken görev dağıtımını yönetin. Biri sebzeleri kessin, biri sofrayı kursun, biri etrafı toparlamaya yardımcı olsun. Birileri için yemek hazırlarken tek olmak zorun
2- Özsavunma Öğren
Büyük şehirlerde, kırsal alanlarda… Türkiye’de ya da yurtdışında… Bulunduğumuz yerden ve kim olduğumuzdan bağımsız olarak kendimizi tehlikede hissettiğimiz anlar olabilir. Özellikle büyük şehirde yaşayan kadınların temel özsavunma (self-defence) bilmesi çok önemli. Sadece bilmek bile ciddi bir özgüven sağlayan bir durum!
Boks, kick-box, muai thai vb. dövüş sporlarına gitmek, kendini savunmayı öğrenmekten ziyade belirli kurallar içerisinde dövüşmeyi öğrenmeye daha çok yarıyor. Tabii ki bu sporlar, potansiyel bir tehlikede çok yararlı olur. Özellikle uzun süre bu sporları yapanların çok güçleneceğine eminim.
Ama tavsiyem (özellikle kadınlar için) direkt özsavunma derslerine yönelmek olur. Potansiyel bir tehlikede, karşımızdaki saldırganın herhangi bir kural dahilinde olmadan bir harekette bulunacağını öngörmemiz lazım. Özsavunma derslerinde direkt şehir içerisinde karşılaşabileceğimiz durumlara yönelik neler yapılabileceği öğretiliyor. Bu sayede, çok uzun süre sporu yapmaya gerek kalmadan, hızlıca direkt savunma hareketleri öğreniliyor.
Hem de bir çok belediye ve STK’nın kadınlara yönelik ücretsiz özsavunma dersleri de var!
Eğer dövüş sporlarına başlamayı düşünürsen, derslerde karşılaşabileceğin farklı tipleri senin için başka bir yazımızda listeledik.
Bir göz atabilirsin: Dövüş Sporlarına Başlarken Karşılaşabileceğiniz Tipler
3- Yürüyüşe Ne Dersin?
Spor yap demek kolay, evet biliyorum. Düzenli spor yapacak motivasyonun ve enerjin varsa, koşuya başlamak en pratik yöntemlerden biri. Spor salonuna yazılıp biraz para kaybetmeyi de göze alabilirsin. Her sene başında spor salonuna yazılanlar online mı? 🙋🏻🙋🏻♂️
Ama açıkçası böyle bir enerji, motivasyon ve zaman çoğumuzda yok.
E peki ne yapalım? Yürümeyi bile sevmeyen bir insan olarak size bir tavsiyem var. Eğer benim gibiysen, spor yapma motivasyonun çok düşükse belki işine yarayabilir. Öncelikle yakın bir arkadaşlarınla anlaş ve her gün yarım saatlik bir zaman ayarla. Mesela haftada 4 gün 20:00’de, kulağına kulaklığını tak ve günün konusunu (ya da dedikodusunu!) belirle.Yok sahile gideyim, parka gideyim konularını da boşver. Çık, mahallede yürürken bir yandan yarım saat boyunca sohbet et, bir yandan da aralıksız (tercihen hızlıca) yürümeye başla!
Başkasıyla uzaktan beraber yapacağın bir aktivite olduğu için kendini birine karşı sorumlu hissetmek de bir motivasyon. (Yürümeye çıkmayınca hesap soracak arkadaşları seviyoruz.) Hem arkadaşlarınla sosyalleşeceğin bir aktivite olur hem de arkadaşın yürümek zorunda kalmaz! (Özellikle biraz daha içedönük insanlar için muhteşem bir çözüm!)
Yarım saat yavaş yürüyüş, hızlı yürüyüş, sonrasında 45 dakika derken bi’ baktın spor yapmaya başlamışsın!
4- Sağlık ve Su
Yeteri kadar su içiyor musun?
Her şey bir yana, bu sene tek bir hedef koyacaksan bile kendine, bu günlük minimum 2 litre su içmek olsun.
En son ne zaman sağlık kontrolüne gittin?
Senelik yapman gereken testler için bir ay belirle ve o ay içerisinde her şeyi kontrol ettir. Kafana göre vitamin ve mineral takviyesi de alma, test sonuçlarına göre ihtiyacın olan takviyeleri belirlersin. Belki de kendini sürekli yorgun hissetmen, D vitamini eksikliğindendir ve bir anda ufak bir takviye ile hayatın değişebilir!
Sağlık ocaklarında bir çok testin ücretsiz yapıldığını biliyor muydun? Hadi randevu al, kontrole git.
5- Yabancı Dil Çalış
Öğren demiyorum bak. Çalış. İlgi duyduğun, öğrenmek istediğin o dile dair temel konuşma kelimelerini öğren. Merhaba, nasılsın, teşekkürler, lütfen gibi… 1’den 10’a kadar saymayı öğren. Var ise bu dilde dizileri altyazılı bir şekilde seyret. İzleyeceğin diziler ve yapacağın araştırmalarla dilin kullanıldığı kültürü daha yakından tanıma fırsatın oldukça dili öğrenmenin kolaylaşacağına eminim!
Bu alanda tavsiye edebileceğim aplikasyonlar da var tabii Duolingo ve Tandem gibi, ama iş yaparken dinleyeceğin Youtube eğitim videoları ve bu dildeki içerikler sana çok daha yardımcı olacaktır.
Yeni bir dil öğrenmeye odaklanamayanlar için bonus tavsiye:
İşaret dili öğrenmeye ne dersin? İşaret dilinde temel hareketleri öğrenmen bile bir gün duyma engelli birinin hayatını değiştirebilir.
6- Not Al
Çok iş var, zaman yok. Çok büyük hedefler var, engel çok.
O zaman minik minik başla, işi parçalara böl. Böylece daha ulaşılabilir, göz korkutmayan hedeflerin olacak ve verimliliğin artacak.
Günlük olarak yapacaklarını deftere yaz, yapabildiğin maddelerin yanına + işareti koy ya da üzerini çiz. Tek bir maddeyi başarsan bile, bunun fiziksel dışavurumu iyi hissettirecektir!
Eğer not defteriyle uğraşmak istemiyorsan, bu not alma işlerinde de kullanabileceğin aplikasyonlar var. Belki de birileriyle yapılacaklar listeni ortak kullanmak sana iyi gelir. Daha basit bir liste aplikasyonu için Wunderlist, daha detaylı yapılacaklar listesi için Trello aplikasyonlarını tavsiye ederim. Hem mobil, hem de desktop/browser kullanım şekilleri olduğu için günün her anında takipte kalabilirsin.
7- Oksijen Maskesi Önce Kendimize…
Evet, tüm bu tavsiyeler, bu mecranın doğası gereği biraz yüzeysel. Yine de umuyorum ki kendin için yapabileceğin, kendine yakın hissettiğin ve başlamak için motive eden bir içerik olmuştur.
Eğer kendine yakın bir öneri bulamadıysan, belki de biraz daha derine inmen gerekiyordur. Toplumsal, kültürel ve özellikle ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Stres, depresyon, yoğunluk, yas, ailevi, romanti veya arkadaşlık ilişkilerinde zorlanmalarla uğraşan birine “Biraz daha su içmeye ne dersin?” demek mantıklı değil tabii ki.
Bu durumda profesyonel destek alabileceğin platformlar olduğunu sana hatırlatmak isterim. Terapi pahalı bir şey ama bunun da günümüzde alternatifleri olmadığını düşünmedin, değil mi? Mesela Salus diye bir aplikasyon var (reklam değildir). Bu aplikasyonda profesyonel psikologlarla ilk görüşmeni ücretsiz gerçekleştirebilirsin. Sadece psikolog da değil, fizyoterapist ve diyetisyenlerle de görüşme dahil, bir çok içeriğe sahip.
Buraya kadar okuduysan, gerçekten kendin için bir şey yapmayı önemsiyorsun demek.
O zaman “canım kendim” deyip, omzumuzu öperek yazıyı sonlandırabiliriz. Mmmmuah!
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.